december 2016
-
Pečenie či vyprážanie – vedci hľadajú spôsob ako odstrániť škodliviny aj z vianočných lahôdok
Niektoré nebezpečné látky možno z potravín odstrániť jednoducho. Stačí zmeniť spôsob prípravy. Vedci zo Slovenskej technickej univerzity hľadajú cesty, ako odstrániť škodliviny, ktoré vznikajú pri pečení, vyprážaní či pri údení. Akrylamid vzniká pri tepelnej úprave potravín bohatých na asparagín, glukózu alebo fruktózu. Obsahuje ho teda kôrka chleba či iného pečiva, pečené müsli, ...
19.12.2016
-
Študenti navrhli Virtuálne dunajské nábrežia
Pozývame vás na jedinečnú výstavu – svoju predstavu o podobe dunajského nábrežia tvorili mladí architekti vo virtuálnej realite. Vernisáž výstavy sa koná v utorok 13. 12. 2016 vo foyer Fakulty architektúry STU. Okrem utorka bude mať verejnosť ďalšiu možnosť pozrieť si projekty vo virtuálnej realite počas víkendu 17. a 18. decembra od 15:00 do 18:00hod. opäť v priestoroc...
12.12.2016
-
Európski vedci budú skúmať vplyv chemických látok na obyvateľov. Do projektu sa zapájajú aj chemici z STU
BRATISLAVA, 5. december 2016 – Európska únia spúšťa obrovský projekt – European Human Biomonitoring Initiative. Je kľúčový pre ochranu zdravia obyvateľov. Krajiny EÚ budú skúmať prítomnosť a množstvá vybraných chemických látok v ľudskom tele. Cieľom je získať vedecky podložené dôkazy o zaťažení ľudského organizmu chemickými látkami a pripraviť podklady pre legis...
05.12.2016