Vzdelávací program pre akademický rok 2024/2025 | |
Garant vzdelávacieho programu: Ing. A. Šovčíková, PhD. | Utorok: 10:30h |
|
Téma |
Prednášajúci |
1 |
Ako pracuje náš imunitný systém- základné zložky a funkcie imunitného systému, rozdiely medzi vrodenou a získanou imunitou |
Ing. A. Šovčíková, PhD. |
2 |
Antiinfekčná imunita a spôsoby imunizácie - porovnanie baktérií a vírusov, najväčšie chrípk. a koronavír. epidémie, chrípka verzus Covid-19 |
Ing. A. Šovčíková, PhD. |
3 |
Vírus SARS – CoV-2 zaujímavosti – doterajšie poznatky o víruse |
Ing. A. Šovčíková, PhD. |
4 |
Žiarenie a vírusy UV žiarenie vie byť dobrý sluha, ale zlý pán |
doc. RNDr. M. Kopáni, PhD. |
5 |
Mikrobiota slizníc – symbióza človeka a mikroorg., ochranné bariéry slizníc, prevencia infekcií slizníc, orálna mikrobiota a jej vplyv na celkové zdravie |
prof. RNDr. K. Horáková, DrSc. |
6 |
Mikrobita čreva a jej vplyv na imunitný systém – osídlenie tráviaceho traktu, tenké črevo ako sídlo imunity, zanedbané črevo |
prof. RNDr. K. Horáková, DrSc. |
7 |
Ako nastoliť zdravú mikrobiotu tráviaceho traktu – pôst – výhody a nevýhody, pitný režim, podpora zdravej mikrobioty prírodnými prostriedkami, probiotiká a prebiotiká |
prof. RNDr. K. Horáková, DrSc. |
8 |
Fytochemikálie majú zásadný vplyv na našu imunitu - dôvody narušenej imunity, spracované a funkčné potraviny, antioxidanty |
Ing. A. Šovčíková, PhD. |
9 |
Zásady harmonického stravovania podľa sezóny - zákl. stravov. princípy, stravovanie v jesenn. a zimnom období počas vírusových ochorení, podpora pľúc a obličiek... |
Ing. A. Šovčíková, PhD. |
10 |
Správny výber a príprava kontroverzných potravín – strukoviny, celozrnné obilniny, lepok, bezlepkové obilniny, zdravé tuky, mäso, mlieko |
Ing. A. Šovčíková, PhD. |
11 |
Prečo len správne zloženie stravy nestačí – podvýživa pri jednostrannej alebo nevhodnej strave, varovné signály nedostatku živín |
prof. RNDr. K. Horáková, DrSc. |
12 |
Kritériá výberu správneho výživového doplnku – výber vitamínov a minerálov podľa zdravotných problémov |
prof. RNDr. K. Horáková, DrSc. |
13 |
Výživové doplnky na posilnenie imunity – huby, zelená výživa, priame a nepriame antioxidanty |
prof. RNDr. K. Horáková, DrSc. |
14 |
Zachovanie zdravia srdca a ciev výživou – zásady boja proti chronicky pretrvávaj. nízkemu stupňu zápalu v tele |
prof. RNDr. K. Horáková, DrSc. |