február 2013
-
Jedlo ako jed
Ak už vyprážať, tak skôr na bravčovej masti ako na extra panenskom olivovom olejiVyprážaný syr a hranolčeky sa u našincov stále tešia popularite, čo dokazujú i jedálne lístky väčšiny bežných reštaurácií - ani jedna si tento ,,vyprážaný dvojboj" nedovolí vynechať z menu. V nemilosti ho pritom majú lekári, odborníci na zdravú výživu i špičkoví kuchári. Kombináciu vyprážaného s vyprážaným považujú ni...
28.02.2013 Plus 7 dní -
Kabinetu bude radiť nová Rada vlády pre vedu, techniku a inovácie
Do rady vymenovali zástupcu združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít a štyroch zástupcov podnikateľského sektora.BRATISLAVA. Vláde bude radiť nová rada pre vedu, techniku a inovácie. Jej štatút aj členov odobril kabinet na stredajšom rokovaní. Materiál na rokovanie predložil rezort školstva.Rada má byť poradným orgánom vlády pre oblasť vedy a techniky a inovácií vrátane inovácií v ob...
28.02.2013 sme.sk
-
Fakulty vysokých škôl idú po študentovi natvrdo reklamou
Spoty v televízii, reklama v rozhlase, bilboardy či plagáty v MHD. Niektoré fakulty vysokých škôl naskočili na vlnu zo zahraničia a potenciálneho študenta sa usilujú osloviť klasickým marketingovým motívom.Masívnu kampaň spustila v prihláškovom období napríklad Fakulta elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. Tá okrem bilboardov a plagátov, ktoré hovoria o pridaní sa k elite...
27.02.2013 aktualne.sk -
Pribúda tých, čo mieria na techniku
Medzi záujemcami o štúdium na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave je najpopulárnejší odbor informatika. Zamestnávatelia majú záujem aj o ďalšie.Absolventi Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave majú najvyššie platy a patria na trhu práce medzi najžiadanejších. Vyplýva to z údajov ministerstva školstva a pracovného portálu profesia. sk. Najväčší záujem je predovšetkým o infor...
27.02.2013 SME -
Stredoškoláci si už školy vyberajú rozumnejšie
Študenti si začínajú cieľavedome vyhľadávať informácie o tom, aké možnosti na uplatnenie budú mať po skončení tej ktorej fakulty. Rovnako chcú vedieť aké možnosti im škola poskytne v prepojení na prax. Kým rebríčky kvality vysokých škôl každoročne zverejňuje Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA), dopracovať sa k najkvalitnejším stredným školám je pomerne zložité. Pokúša sa o to už pár ...
27.02.2013 SME
-
Quo vadis, kvalita našich alma mater? (SME)
SME 11/02/2013 Nové kritériá Akreditačnej komisie opätovne upozornili na kvalitu vysokých škôl. S neskrývanou nádejou na jej zlepšenie. Ale čo je to kvalita vysokej školy? Pýtame sa na kvalitu automobilky? Zaujíma nás predsa kvalita produktu. Takže čo sa vlastne chce merať? Snahy sprísniť kritériá kategorizácie vysokých škôl sú určite správne. Otázka je, či ich kompetentní zvládnu. Pri poslednej ...
26.02.2013
-
Hrozia povodne?
Ľuboš Sarnovský, moderátor: „Už takmer stovky miliónov eur za posledné roky na Slovensku doslova spláchla voda. Hoci katastrofálne povodne bývajú najmä v letných mesiacoch, jarné otepľovanie je druhým najnebezpečnejším obdobím. Zvýšené hladiny tokov dnes namerali na dvadsiatich dvoch miestach.“Marianna Mašátová, redaktorka: „Náhle oteplenie po nekonečnej zime na jednej strane teší, no na druhej aj...
25.02.2013 JOJ -
Silicon Valley chce mať STU aj v Trnave
Miestom technologických inovácií, špičkového výskumu a nových inovatívnych spoločností, slovenskou obdobou Silicon Valley, by mali byť už čoskoro dva univerzitné vedecké parky.TRNAVA. Vedecké parky plánuje Slovenská technická univerzita (STU) zriadiť v Bratislave a Trnave.V hlavnom meste bude mať dve centrá s orientáciou najmä na oblasť informačných a komunikačných technológií, elektrotechniky, na...
25.02.2013 sme.sk
-
Slováci zisťujú, ako využiť mikróby
Medzinárodný projekt chce nájsť šetrnejšie postupy. Slovenský tím zvolil cestu mikroorganizmov.BRATISLAVA. Európska únia o ňom hovorí ako o jednej z vlajkových lodí spoločného výskumu. Do projektu, ktorého súčasťou je sedemnásť výskumných inštitúcii a univerzít, sa pritom zapojili aj slovenskí vedci.Na BIONEXGEN, teda Biokatalýze novej generácie, sa podieľa vedecký tím z Fakulty chemickej a potrav...
22.02.2013 sme.sk
-
Vo Svidníku by mala vyrásť bioelektráreň
Marína Debnárová, moderátorka RTVS: "Vo Svidníku by mala vyrásť bioelektráreň. Chce ju tam postaviť istá svidnícka spoločnosť. Mestskí poslanci však prípadnú zmenu územného plánu neschválili. Nepáči sa im lokalita. Radnica sa však nevzdáva a investíciu za približne 4 milióny eur v meste chce."Maroš Černý, redaktor RTVS: "Bioelektráreň mala vyrásť v mestskom lesoparku neďaleko futbalového štadióna....
21.02.2013 Rádio Regina -
Zdravé pečivo
V ďalšom diele potravinového seriálu sme zaostrili na pečivo. Platí, že nie všetko, čo vyzerá zdravo, prospieva nášmu teluV zmätočnom kolotoči toho, čo prospieva nášmu telu a čo by sme mali z jedálneho lístka radšej vynechať, sa nájde viacero potravín, o ktorých prospešnosti nikto nepochybuje. Zhodnú sa na nich lekári, odborníci na výživu, obchodníci i zástancovia štíhlych kriviek. Ukážkovým príkl...
21.02.2013 Plus 7 dní
-
Vyrobili plast, ktorý zhnije
Zlatica Puškárová, moderátorka: „Kopy plastového odpadu už nemusia ničiť prírodu. Naši vedci vyrobili prevratnú umelinu, ktorá po použití zhnije.“Jaroslav Zápala, moderátor: „Namiešali čarovný koktejl látok, ktoré môžu dať definitívne zbohom starej ére plastových obalov, igelitiek, či téglikov.“Marek Gudiak, redaktor: „Takéto igelitky sú síce pohodlné, no kým sa rozložia v odpade, prejde aj sto ro...
19.02.2013 Markíza
-
Jesť či nejesť
V prvej časti potravinového seriálu sme si posvietili na mlieko, mliečne výrobky a vajcia, ktoré boli na výslní i v nemilostiPrimát patrí tvrdým syrom Pri výbere syrov treba rozlišovať medzi zrejúcimi a topenými. Pri zretí pýchy mlie karov vzniká celý rad pozitívnych látok, zvyšuje sa stráviteľnosť a rodí sa charakteristická chuť i vôňa. ,,Medzi jedno či troj ročnými syrmi pritom nie je zásadný ro...
15.02.2013 Plus 7 dní -
Mýty o jedle
O tom, čo považujeme za zdravé, rozhoduje aj biznis. Najväčším zabijakom na jedálnom lístku nemusia byť vyprážané rezne, ale nočné hodovanieMlieko, maslo, syr a vajce. Táto štvorka nesmela ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia chýbať na jedálnom lístku. Plagáty propagujúce uvedené potraviny ako záruku zdravej kostry a bieloskvúceho úsmevu zdobili mnohé ambulancie. Po čase sa karta obrátila...
15.02.2013 Plus 7 dní
-
Slovenské univerzity vypadli z elity
Bratislava - Slovenským vysokým školám sa nedarí prebojovať medzi špičku. Dve najlepšie univerzity na Slovensku - Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita v Bratislave - sa tento rok umiestnili len v prvej tisícke škôl sveta podľa rebríčka Webometrics. Vlani ešte obe patrili do prvej päťstovky. ,,Posuny v rebríčku sa ťažko komentujú, pretože kritériá sa medziročne menia. Posuny prito...
11.02.2013 HN
-
Aké nové programy sa budú dať študovať
Prinášame novo akreditované študijné programy, na ktoré budú fakulty prijímať uchádzačov v akademickom roku 2013/2014Slovenská poľnohospodárska univerzita NitraFakulta biotechnológie a potravinárstvaV decembri fakulta získala akreditáciu na otvorenie nového bakalárskeho študijného programu vinárstvo. V dennej aj externej forme naň prijme po 50 uchádzačov. Absolventi bakalárskeho štúdia budú pripra...
06.02.2013 SME -
So zamestnaním nemajú problém medici a technici
Absolventi vysokých škôl, ktoré sa venujú vedeckému výskumu a publikačnej činnosti, majú až dvojnásobnú šancu uplatniť sa na trhu práce ako tí, ktorí navštevovali vysoké školy so slabou vedeckou činnosťou.Podľa výskumu akademickej rankingovej a ratingovej agentúry ARRA patria medzi najkvalitnejšie vysoké školy na Slovensku medicínske fakulty a fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU). Absolv...
06.02.2013 SME -
Vysoké školy musia zabojovať o tituly aj peniaze
Vysoké školy sa budú musieť snažiť oveľa viac, ak budú chcieť obhájiť titul univerzita alebo si udržať štátne dotácie. Na budúci rok majú prejsť novou komplexnou akreditáciou, ktorá vyhodnotí ich kvalitu. Akreditačná komisia po piatich rokoch navrhuje nové prísnejšie kritériá na hodnotenie výskumu, ale aj na udelenie akreditácie ich študijným programom. So sprísnením požiadaviek súvisí aj financov...
06.02.2013 Pravda
-
5 tipov, ako bojovať proti spamu
Máte plnú poštu správ, ktoré nechcete? Prečítajte si tipy, ako s tým niečo urobiť.Poznáte to, otvoríte mail. Tam stovka neprečítaných správ, novinky z portálov, kde ste boli len raz, e-mail od kamarátky, ktorý keď neprepošlete, tak vás zrazí parná lokomotíva, prípadne prezentácia plná chutných obrázkov detí s kvetmi.Títo novodobí odosielatelia nevyžiadanej pošty sú takí sofistikovaní, že ich ani s...
04.02.2013 sme.sk