apríl 2017
-
Slovenskej bryndzi pomáha veda
Sezóna jarnej bryndze sa začína. Ako ju vyrábať bezpečnejšie, skúmajú odborníci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. V novom projekte sa teraz v spolupráci s výskumnými partnermi snažia ešte dôkladnejšie spoznať mikroorganizmy určujúce jej charakteristickú chuť. Bryndza je tradičná slovenská potravina, ktorá pôvodne vznikla z potreby uchovať čerstvo nadojené ovčie mlieko. A post...
28.04.2017 Pravda
-
Ovčie mlieko má oproti kravskému viac vápnika
Vedci zo Slovenskej technickej univerzity skúmajú bryndzu. Tradične sa bryndza vyrába zo surového ovčieho mlieka, ktoré môže, ale nemusí byť zdrojom nežiaducich mikroorganizmov. Bryndza je bielym zlatom, ktoré je prospešné pre zdravie človeka. Potvrdzujú to aj vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, podľa ktorých ju zdravou robia nielen baktérie mliečneho kysnutia, ale aj sam...
27.04.2017 Oravské echo -
Slovenská technická univerzita vytvorí laboratórium pre inovácie
Univerzita chce vytvoriť laboratóriá otvorených inovácií na podporu mladých inovátorov a uskutočnenie ich nápadov. Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave sa stala spolu s 12 zahraničnými partnermi súčasťou európskeho projektu DA-SPACE, ktorý záujemcom vytvorí podmienky pre uskutočnenie ich nápadov a inovácií. Cieľom projektu je vytvoriť laboratóriá otvorených inovácií na podporu mladých...
27.04.2017 bratislava.sme.sk -
Slovenská technická univerzita vytvorí laboratórium pre inovácie
Univerzita chce vytvoriť laboratóriá otvorených inovácií na podporu mladých inovátorov a uskutočnenie ich nápadov. Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave sa stala spolu s 12 zahraničnými partnermi súčasťou európskeho projektu DA-SPACE, ktorý záujemcom vytvorí podmienky pre uskutočnenie ich nápadov a inovácií. Cieľom projektu je vytvoriť laboratóriá otvorených inovácií na podporu mladý...
27.04.2017 SME.sk
-
Ľubica Vitková: Skoro každý študent má možnosť v priebehu svojho štúdia vycestovať
S nedostatkom peňazí zápasia všetky stupne slovenského školstva. O zložitej tvorbe rozpočtu hovorí aj Ľubica Vitková, dekanka Fakulty architektúry STU v Bratislave. Na druhej strane, fakulta ponúka budúcim architektom až 120 miest v rámci programu Erasmus+. Koľko uchádzačov sa hlási na štúdium na Fakulte architektúry STU? Počet uchádzačov sa mení. Momentálne je to okolo 300 – 350 študentov na od...
25.04.2017 abs.sk
-
Ako nešíriť mikróby v kuchyni
Základným pravidlom je, že potraviny by sa mali umývať bezprostredne pred konzumáciou. Je všeobecne známe, že kuchyňa je priestor, ktorý vo svojich útrobách skrýva často viac mikroorganizmov ako toaletná misa. Baktériami je najviac „zaliaty" kuchynský drez. Končí v ňom každý kúsok špinavého riadu, zvyšky jedla a špina, ktorá schádza z potravín pri ich umývaní. Jediným riešením je pravidelné umývan...
24.04.2017 Týždenník pre Záhorie -
Autonómne autá. Hudba možno už blízkej budúcnosti
VÍZIA Automobilový priemysel stojí na prahu veľkých zmien. Svetoví výrobcovia investujú do vývoja robotických vozidiel. Autá budúcnosti nás oberú o zážitok z ovládania, ale zároveň aj o vyčerpávajúce sledovanie premávky a riešenie stresujúcich dopravných situácií. Beztrestne a bez ohrozenia ostatných sa v aute budeme môcť venovať iným činnostiam alebo len tak relaxovať. Technické problémy fungovan...
24.04.2017 HN -
Bryndzu robia zdravou baktérie mliečneho kysnutia a ovčie mlieko
Bryndza je bielym zlatom, ktoré je prospešné pre zdravie človeka Potvrdzujú to aj vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, podľa ktorých ju zdravou robia nielen baktérie mliečneho kysnutia, ale aj samotné ovčie mlieko.“Podľa analýz má aj samotné ovčie mlieko dvojnásobne viac vápnika ako kravské mlieko a vyšší je aj obsah minerálov (draslíka, fosforu) a vitamínov (A, B12, biotí...
24.04.2017 hlavnespravy.sk -
Chutí vám bryndza? Toto ju robí zdravou
Bryndza je bielym zlatom, ktoré je prospešné pre zdravie človeka. Potvrdzujú to aj vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, podľa ktorých ju zdravou robia ... Bryndza je bielym zlatom, ktoré je prospešné pre zdravie človeka. Potvrdzujú to aj vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, podľa ktorých ju zdravou robia nielen baktérie mliečneho kysnutia, ale aj s...
24.04.2017 24hod.sk -
Nadšenci robotiky sa stretli v Bratislave. Kategóriu dronov inovovali
V súťaži predstavujú verejnosti roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali. Tohtoročný sedemnásty ročník súťaže robotov Istrobot sa koná dnes na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave v Mlynskej doline. TASR o tom informoval Daniel Furka z Istrobot team. Na podujatí sa stretli fanúšikovia robotiky zo Slovenska i blízkeho zahraničia. V súťaži predsta...
24.04.2017 teraz.sk -
Problém odkladáme
Recyklovaný plast nemôžeme použiť napríklad ako obal na potraviny. Neschválil by to žiadny hygienik, hovorí chemik. Profesor Pavol Alexy s kolegami pracuje na vývoji nového druhu plastu, ktorý sa už nebude vyrábať z ropy. V súčasnosti sa v spoločnosti plast považuje za niečo zlé, čo veľmi škodí prírode. Je to tak? „Plast ako taký nie je toxický. Sú to makromolekuly, ktoré živým organizmom v...
24.04.2017 SME -
Slovenskej bryndzi pomáha veda – aby bola zdravšia a bezpečnejšia
Sezóna čerstvej jarnej bryndze začína. Ako ju vyrábať bezpečnejšie skúmajú dlhodobo odborníci zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V novom projekte sa teraz v spolupráci s výskumnými partnermi snažia ešte dôkladnejšie spoznať mikroorganizmy určujúce jej charakteristickú chuť. Bryndza je tradičná slovenská potravina, ktorá pôvodne vznikla z potreby uchovať čerstvo nadojené ovčie mlieko...
24.04.2017 vedanadosah.sk -
Vedci analyzujú bryndzu: Prečo ju nazývajú bielym zlatom?
Odborníci z STU dlhodobo skúmajú, ktoré baktérie mliečneho kysnutia by proces kysnutia urýchlili a efektívnejšie ničili nežiaduce mikroorganizmy. Ovce. Bryndza je bielym zlatom, ktoré je prospešné pre zdravie človeka. Potvrdzujú to aj vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Zdravou ju robia baktérie mliečneho kysnutia a ovčie mlieko. "Podľa analýz má aj samotné ovčie mlieko ...
24.04.2017 tvnoviny.sk -
Vedci vylepšujú slovenskú bryndzu, aby mala typickú pikantno-slanú príchuť, ale nehrozili už nákazy baktériami
Vedci pracujú na zvýšení bezpečnosti potraviny bez toho, aby utrpela jej chuť a vôňa. Príprava syra na výskum. Lahodná, príjemne kyslá po ovčom syre, mierne pikantná a slaná, nesmie byť kyslá, kvasnicovitá, lojovitá, mydlovitá, zatuchnutá, hnilobná, štipľavá, pálivá, horká alebo s inými cudzími chuťami. Takú vôňu a chuť musí mať podľa predpisov tradičná slovenská bryndza. Vyrába sa výhradne zo sur...
24.04.2017 dennikn.sk -
Vedci z STU skúmajú bryndzu: Ovčie mlieko má oproti kravskému viac vápnika
Tradične sa bryndza vyrába zo surového ovčieho mlieka, ktoré môže, ale nemusí byť zdrojom nežiaducich mikroorganizmov. Bryndza je bielym zlatom, ktoré je prospešné pre zdravie človeka. Potvrdzujú to aj vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, podľa ktorých ju zdravou robia nielen baktérie mliečneho kysnutia, ale aj samotné ovčie mlieko. "Podľa analýz má aj samotné ovčie mlieko...
24.04.2017 ekonomika.sme.sk -
Víťaz publikoval v časopise NATURE
Slovenská technická univerzita oceňovala autorov kľúčových vedeckých výstupov uplynulého roku. Medzi ocenenými je aj Ing. Pavol Jakubec, PhD., ktorý sa venuje výskumu nových antibiotík. Absolvent STU v Bratislave sa minulý rok vrátil zo stáže na univerzitách v Oxforde a Harvarde a v súčasnosti pôsobí na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU. P. Jakubec sa vo výskumnej skupine prof. D....
24.04.2017 Quark
-
Takto si štát cení slovenské kapacity a snaží sa ich pritiahnuť zo zahraničia
V médiách bolo okolo toho veľa kriku. Slovensko chce pritiahnuť úspešných Slovákov zo zahraničia naspäť k nám a zaplatiť im veľa veľa peňazí. A naozaj, môžu dostať aj 50 tisíc eur, ale podmienky zatiaľ splnilo len deväť kandidátov. Pavol Jakubec je tichý nenápadný chalan, ktorý má 38 rokov. Chemik, ktorý sa vrátil z Oxfordu a Harvardu, vyvinul tam nové antibiotiká a dvakrát publikoval článok v Nat...
22.04.2017 aktualne.sk
-
Nemusíme čakať so založenými rukami
Mali by sme sa poučiť z úspešných zahraničných projektov, tvrdí tím architektov. Obaja pôsobia ako výskumní pracovníci ekologickej a experimentálnej architektúry. Oboch lákajú smart city a svoju ľudskú energiu vkladajú predovšetkým do tej solárnej. Architekti Ján Legény a Peter Morgenstein. Inteligentné mesto - pre Slovensko už hmatateľná realita, alebo zatiaľ vzdialená budúcnosť? Peter Morgenste...
21.04.2017 HN -
Pre prípad výpadku elektrického prúdu je tu O-live lampa
Vytvorila núdzovú lampu O-live, ktorá by v prípade masívneho výpadku elektrického prúdu pokryla najzákladnejšie potreby – svetlo a teplo, ohrev jedla a nabitie telefónu. Ako uvádza autorka konceptu Nina Protušová z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, študujúca program dizajn, ide o olejovú lampu, ktorá na spaľovanie využíva olivový olej – pri horení nezapácha, jeho...
21.04.2017 vedanadosah.sk -
Slovenské koketovanie so smart city
Na podporu inovačných riešení vzniká aj Slovensko-americký inovačný fond. Alokácia bude dva milióny dolárov. V čoraz väčšom rozsahu sa mestá stávajú centrami diania. V súčasnosti ich obýva 53 percent svetovej populácie a tento podiel sa o tridsať rokov zvýši na 70. Ak sa chcú vyvíjať ako kvalitné aglomerácie pre život, majú pred sebou len jedinú cestu: stať sa inteligentnými. Spokojne môžete odísť...
21.04.2017 HN
-
Antibiotiká (ne)končia: Mladý slovenský vedec vyvinul supermolekulu, ktorá možno zachráni milióny ľudí
Raz možno budeme užívať antibiotiká, ktoré vyšli z jeho rúk. Mladý vedec zo Slovenskej technickej univerzity (STU) vyrobil na Harvarde antibiotikum novej generácie, ktoré má veľkú šancu stať sa úspešným liekom. Jeho články uverejnil časopis Nature, do ktorého majú problém prepašovať svoje práce aj profesori z Oxfordu. PAVOL JAKUBEC (38) sa pritom správa ako obyčajný chala...
20.04.2017 Plus 7 dní -
Umývate svoje jedlo správne?
Ako nešíriť mikróby v kuchyni Poradíme, čo napríklad s mäsom či s obávanými citrusmi. Je všeobecne známe, že kuchyňa je priestor, ktorý vo svojich útrobách skrýva často viac mikroorganizmov ako toaletná misa. Baktériami je najviac „zaliaty" kuchynský drez. Končí v ňom každý kúsok špinavého riadu, zvyšky jedla a špina, ktorá schádza z potravín pri ich umývaní. Jediným riešením je pravidelné umývani...
20.04.2017 Zvolenské ECHO
-
Sme radi, ak tému diplomovky zadá firma
ROZHOVOR Rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer pre HN. Zamestnávatelia môžu využiť diplomové práce, ktorých témy sú zadávané práve podľa ich potrieb. Najnovšie budú môcť študenti pracovať aj pre spoločnosť Uber. Slovenská technická univerzita oznámila spoluprácu so spoločnosťou Uber. Čo to bude znamenať pre študentov? Spoločnosť Uber nás oslovila na spoluprácu. Hoci ešte nie ...
19.04.2017 HN
-
Špeciálne transformovateľné sedadlo do auta pre hendikepovaných
Pracujú na špeciálnom sedadle, ktoré má zabezpečiť komfort dôchodcov a pasažierov so zdravotným postihnutím v automobile. K tomu tiež navrhujú plne funkčný výsuvný mechanizmus určený primárne do malého mestského vozidla. Vďaka spolupráci Ing. Richarda Hasu (PhD. študent) zo Strojníckej fakulty s Mgr. Art. Martinom Balážom ArtD. (pedagóg) z Fakulty architektúry STU v Bratislave bol vytvorený atrakt...
15.04.2017 vedanadosah.sk
-
Najvyužívanejším obnoviteľným zdrojom energie u nás je voda
Vodná energia je stále najviac využívaný obnoviteľný zdroj slúžiaci na výrobu elektriny v Slovenskej republike. Náš technicky využiteľný potenciál postavený na báze vodnej energie predstavuje 6 683 GWh (24 PJ) a je v súčasnosti využitý na viac ako 55 %. Toľko prezrádzajú základné informácie vyplývajúce z dokumentu „Aktualizácia koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov Slovens...
14.04.2017 vedanadosah.sk
-
Dôvera v hlas robota
Akým hlasom by mal rozprávať robot, aby jeho príkazy a rady boli pre nás dôveryhodné? Na riešení takejto úlohy spolupracujú študenti Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Vytvorili počítačovú hru, v ktorej sa hráč podvedome rozhoduje iba podľa vlastných sympatií k hlasu niektorého z radcov. Ako sa rozhodujeme Cieľom hry je zistiť, aké charakteristiky by mal mať hlas rob...
10.04.2017 vedanadosah.sk
-
Minister školstva za okrúhly stôl neprišiel
Janette Štefánková, moderátorka: „Dlhoočakávaná reforma školstva obsahuje veľa pozitív. Niektoré detaily však treba doladiť. Zhodla sa na tom odborná verejnosť, ktorá sa zišla na pozvanie ministra školstva. Pripomienky k dokumentu Učiace sa Slovensko si šéf rezortu nevypočul. Dal prednosť straníckym aktivitám.“ Marek Marušiak, redaktor: „Národný program Učiace sa Slovensko je podľa ministra Petra ...
08.04.2017 STV Jednotka -
Okrúhly stôl k reforme Učiace sa Slovensko
Jaroslav Barborák, moderátor: „V Bratislave bol okrúhly stôl k národnému programu výchovy a vzdelávania Učiace sa Slovensko. Prišli naň aj dvaja bývalí ministri školstva Ján Pišút a Milan Ftáčnik, ktorý je jedným z autorov dokumentu. Súčasný minister Peter Plavčan, hoci verejnosť na diskusiu pozval, neprišiel. Odcestoval na snem SNS. Autori dokumentu už dostali približne 500 pripomienok, o ďalších...
08.04.2017 Rádio Slovensko
-
Cenu za publikáciu v Nature si prevzal vedec z Kysúc
Absolvent Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa v júli minulého roku vrátil zo stáži na Oxforde a Harvarde, momentálne pôsobí na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU. V posledný marcový štvrtok sa významnému vedcovi z Kysúc dostalo veľkej pocty. Slovenská technická univerzita v Bratislave oceňovala autorov kľúčových vedeckých výstupov roku 2016. Nie je žiadnym prekvapením,...
07.04.2017 nasekysuce.sme.sk -
Slovenský vedec sa podieľal na objave nových makrolidových antibiotík
Platforma pre objav nových makrolidových antibiotík – to je názov článku v prestížnom vedeckom časopise Nature, kde jedným z podpísaných je aj slovenský vedec Ing. Pavol Jakubec, PhD. Ako sa uvádza v abstrakte, chemická modifikácia konštrukčne zložitých fermentačných produktov, čo je proces známy ako semisyntéza, je dôležitým nástrojom pri objave a výrobe antibiotík pre liečbu rôznych infekčných c...
07.04.2017 vedanadosah.sk
-
Memorandum o spolupráci a porozumení v oblasti vývoja nanosatelitov
Na pôde univerzity Technion v izraelskej Haife, bolo dňa 27. 3. 2017 podpísané dôležité memorandum o porozumení a vývoji nanosatelitnej technológie medzi Slovenskou technickou univerzitou (STU), Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA) a univerzitou Technion. Stalo sa tak počas oficiálnej návštevy Izraela slovenským prezidentom SR Andrejom Kiskom. Nanosatelity v posledných rokoch zažív...
06.04.2017 pcrevue.sk -
Slovensko má bohatý hydroenergetický potenciál
Ako čo najvhodnejšie využívať potenciál vodných tokov je úlohou, ktorou sa zaoberá množstvo koncepcií a štúdií. V podstate platí, že energiu obsiahnutú vo vodných tokoch možno označiť za hydroenergetický potenciál, ktorý patrí medzi významné obnoviteľné zdroje energie nielen na Slovensku, ale aj všade vo svete. Treba najskôr zdôrazniť, že teoretický hydroenergetický potenciál je základným ukazovat...
06.04.2017 vedanadosah.sk
-
Ministerstvo chce meniť systém akreditácie vysokých škôl
Peter Hanák, moderátor: „Minister školstva Peter Plavčan predstavil zákony, ktorými chce zmeniť vysoké školy. Chce napríklad zrušiť akreditačnú komisiu a namiesto nej zriadiť nový orgán, ktorý ale už nebude akreditovať každý odbor. Vysoké školy budú mať pri tvorbe svojich odborov viac voľnosti. Študentom štát povolí prekročiť štandardnú dobu o jeden rok, bezplatne, tak, ako je to v Česku. Popoludn...
05.04.2017 Rádio Slovensko
-
Inovácie študentov sa predstavia na TECH INNO DAY 2017
Inovácie študentov a technicky orientované startupy. Dobré nápady a tí, čo dobré nápady radi podporujú a so študentmi sa ochotne delia o svoje skúsenosti. To všetko na jednom mieste je TECH INNO DAY. Tohtoročný 4. ročník networkingového podujatia TECH INNO DAY sa koná: 4. apríla 2017 (v čase od 15:00 – 20:30 hod.) na Fakulte informatiky a informačných technológií v Mlynskej doline (Ilkovičova 2, B...
03.04.2017 teraz.sk
-
Najlepší mechatronici Slovenska sú z Levickej priemyslovky
Dňa 31.3.2017 sa v Trnave na Materiálovotechnologickej fakulte, Ústave aplikovanej informatiky, automatizácie a mechatroniky konal 5. ročník celoslovenskej súťaže Skills Slovakia Mladý Mechatronik. Organizátormi akcie boli Štátny inštitút odborného vzdelávania – odbor podpory smerovania mládeže, FESTO spol.s.r.o. Bratislava a Ústav aplikovanej informatiky, automatizácie a matematiky Materiálovotec...
01.04.2017 ucn.sk