Čím farebnejšie a tvrdšie, tým horšie. Ktoré maškrty nekupujte a ktoré sú ešte okej?
Sladkosti k detstvu patria. Či už si vy sami neviete výchovu drobizgu bez nich predstaviť, alebo napriek vašim zásadám si k maškrtníkovi cestičku nájdu prostredníctvom babičky, vašej kamarátky alebo dokonca v škôlke. Lízanky, žuvačky, sušienky, čokoládky sú akousi spoločenskou povinnosťou a ak, nebodaj, s touto teóriou nesúhlasíte, môžu vás ohovoriť, že potomkovi kazíte detstvo. Pritom všetci vieme, že nie sú práve najzdravšie...
Denne až dve tretiny
Podľa lekárky MUDr. Zory Gerovej, CSc., z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava denne pojedá sladkosti až 64 percent detí. Vyplýva to z nedávneho výskumu stravovacích návykov stredoškolákov, ale zrejme podobne, ak nie ešte horšie by dopadli aj škôlkari či predškoláci. Nehovoriac o tom, že štúdia sa bližšie nevenovala množstvu sladkostí skonzumovaných za deň.
Ďalší prieskum z tohto roka, ktorý mapoval nakupovanie cukroviniek, skonštatoval, že ich vkladáme do košíka priemerne každých 9 dní, a to vyše štvrť kila! Najobľúbenejšie sú sušienky a oblátky, dokonca viac ako čokoláda. Z vlastných skúseností môžeme dodať, že pozornosti malých gurmánov neuniknú ani pestré balíčky cukríkov a lízaniek, nasúkané v obchode ako na potvoru priamo pri pokladnici.
Farebné a sladké éčka
Po otvorení lákavého balíčka však nečaká drobca, azda okrem sladkej chuti, nič dobré. Z 51 najnebezpečnejších alebo prinajmenšom sporných prídavných látok využívaných v potravinárskom priemysle sa v sladkostiach vyskytuje až 15. Ide hlavne o farbivá, vďaka ktorým vyzerajú chemické kokteily vydávané za maškrty lákavo a dokonca aj „ovocne“, čím vás aj drobca dokonale zmätú. Nebezpečné sú pre možné dôsledky na zdravie detského organizmu od hyperaktivity, alergií, astmy, žalúdočných ťažkostí až po rakovinu.
Mnohé inde zakázané éčka sa u nás pokojne používajú a výrobca má iba povinnosť na obale varovať nás klasickou formulkou: „Môžu nepriaznivo ovplyvňovať pozornosť a činnosť detí“, čo na obale cukríkov s rozosmiatymi farebnými ovocíčkami pôsobí viac ako bizarne. Preventívne sa výrobkom s takýmto oznámením radšej vyhnite, rovnako ako „dobrôtkam“ s umelými sladidlami ako aspartám či sacharín, ktoré nájdete prevažne v žuvačkách, malinovkách a bonbónoch. Všetky farbivá aj sladidlá sú síce v jednotlivých výrobkoch v medziach zákona, no samy najlepšie viete, čo všetko dokáže vaše dieťa skombinovať a koľko toho pohltá.
Radšej mäkké ako tvrdé
Vrstvením éčok počas dňa aj z ostatných jedál sa ich účinky kumulujú. A záleží dokonca aj na tom, ako dlho má drobec „mňamky“ priamo v ústach. Z tohto hľadiska sú najzradnejšie lízanky, tvrdé cukríky, sladké malinovky. „Deti ich dlho cmúľajú a to nie je dobré, pretože sa tak znásobuje ich škodlivosť,“ vysvetľuje docentka Ing. Jarmila Hojerová, PhD., vedúca štúdie uskutočnenej na pôde Slovenskej technickej univerzity. Zo sladkostí, ktoré krpec celé minúty cucká, sa ešte nerozložené farbivá cez sliny a sliznicu úst dostávajú priamo do krvného obehu.
Keď už dieťaťu naozaj túžite dať nejaké sladkosti, tak podľa odborníčky sú vhodnejšie mäkké cukrovinky. Farbivá v nich sa v tráviacom trakte stihnú aspoň čiastočne rozložiť a zničiť. „Zdravotné riziko je príliš veľké na to, aby sme ho ignorovali. Najviac sú ohrození najmenší konzumenti, čiže deti,“ vyjadrila sa varovne expertka pre vedecký portál Confectionery News.com.
Účinky podľa farby:
Žlté – hyperaktivita
Modré – alergie, astmy, poruchy metabolizmu
Červené – hyperaktivita, alergie
Zelené – zmiešané „žlté“ a „modré“ účinky
Modré nie!
Opakované lízanie modrých lízaniek či cmúľanie takýchto cukríkov môže drobcovi privodiť zdravotné ťažkosti ako ADHD, alergie a astmu. Farbivá patentná modrá – E131 a žiarivá či brilantná modrá – E133, pri dlhšom kontakte so sliznicou jazyka prenikajú do krvného obehu a narušujú bunkový metabolizmus, pri vysokých dávkach sa môžu dokonca usádzať v obličkách. Zistil to slovenský tím vedcov. Keď výskumníci vystavili jazyk prasiat ľudským slinám s obsahom modrej počas 20 minút, po 24 hodinách zistili hodnoty tohto farbiva v krvi prasiat na maximálne povolenej hranici.
Tieto farbivá pritom objavili u štvrtiny zo 134 druhov lízaniek a tvrdých cukríkov. Pre podozrenie na spojitosť s rakovinou je E131 v USA, Kanade, Austrálii, Novom Zélande, Japonsku a v Nórsku zakázané. U nás nie. Našťastie, E133 už výrobcovia potravín začali nahrádzať spirulinou a postupne nahrádzajú aj ďalšie farbivá prírodnými.
Tieto éčka nie sú okej!
E102 – tartazín
E104 – chinolín
E110 – žlť
SY E120 – košenila, karmín
E122 – azorubín
E124 – ponceau
4R E129 - červeň Allura
AC E131 – patentná modrá
V E132 – indigotín, modré farbivo
E133 – žiarivá modrá
E319 – terciálny butylhydrochinón
E320 – butylhydroxyanisol (BHA)
E950 – acesulfam
K E951 – aspartám
E954 – sacharín
Tip Glancu: Skúste švédsky systém – sladkosti len cez víkend. U severanov je zvyk cez týždeň sladkosti deťom odopierať a v tieto dni ich dokonca nenájdete ani vystavené pri pokladniciach! U nás sa takejto situácie nedočkáme, preto sa vám lepšie osvedčí, ak drobcov nebudete brať so sebou do obchodu vôbec a domov prinesiete len lákavo voňajúce jabĺčka. Ozajstné, nie cukrové.
PUBLIKOVANÉ 21. október 2013