Skúma toxíny, aby prišla na spôsob, ako predísť otrave potravinami. Mladá doktorandka Petra (25) sa zaoberá výskumom patogénneho mikroorganizmu, ktorý sa bežne nachádza v našom okolí a môže sa vyskytovať aj v potravinárskych prevádzkach alebo výrobniach.
Pre ľudí je nebezpečný, pretože produkuje toxické metabolity. Petra za svoj projekt získala grant od rektora. Jej výskum môže napomôcť zvýšeniu zdravotnej bezpečnosti potravín, pričom dôležitá je aj aplikácia na naše tradičné slovenské výrobky.
Nikdy predtým by si nepomyslela, že svet vedy môže byť taký fascinujúci. „Začiatky pre mňa boli náročné, ale po čase som sa vďaka môjmu oddeleniu dopracovala k úžasným témam, ktoré môj život obohatili,“ priznáva doktorandka z fakulty chémie a potravinárstva STU Petra (25) zo Senca. „Môj výskum sa zaoberá mikroorganizmom Staphylococcus aureus. Tento patogén je pre nás nebezpečný práve preto, že produkuje toxické metabolity,“ vysvetľuje s tým, že sa môže zachytávať na zariadeniach potravinárskych výrobkoch.
Spolu s kolegami sa snaží zabrániť produkcii toxínov, ktoré môžu ohroziť ľudské zdravie. Zameriavajú sa na tradičné slovenské výrobky, medzi ktoré patria aj syry.
Petrin projekt uspel v konkurencii 113 najlepších a vďaka nemu získal od rektora školy grant v hodnote 990 E. „Peniaze mi určite veľmi pomôžu, pretože do roka by som chcela projekt zrealizovať,“ prezradila sympatická Petra, ktorá za peňažné prostriedky plánuje nakúpiť nielen ďalší materiál. Rada by tiež prezentovala svoje výsledky vo vedeckých časopisoch. Veľkou oporou je jej priateľ aj rodičia, ktorí sú na ňu pyšní. „Všetci z nich vidia, že stále študujem a zdokonaľujem sa vo svojom odbore, a tak ma morálne podporujú,“ vyjadrila slová vďaky Petra, ktorá si váži podporu svojej rodiny.
Toxín nezničí ani varenie
Baktérie Staphylococcus aureus (tiež aj zlatý stafylokok) sú najvýznamnejším patogénom rodu Staphylococcus, vyvolávajú mnoho infekcií ľudí aj zvierat. Vyskytuje sa všade okolo nás, vo vzduchu, prachu, vode. Je súčasťou mikroflóry nosnej a ústnej dutiny zvierat i ľudí. Často býva na koži, kožných rankách a odreninách. Infekcia sa môže prenášať rukami alebo kvapôčkami z úst i nosa. Baktéria odoláva chladu, zohriatie nad teplotu 60 °C neprežíva. Jeho toxín však odoláva vyšším teplotám a ani var pri 100 °C po dobu 20 minút ho nezničí a môže zotrvať v tepelne opracovanej potravine bezo zmeny.
Otrava: Stafylokoková enterotoxikóza - nastáva po požití silne kontaminovanej potravy, kde sa baktéria rozmnožila, pričom vyprodukovala veľké množstvo toxínov.
Inkubačná lehota: 1 až 7 (najčastejšie 2 až 4) hodín po požití kontaminovanej potravy.
Príznaky intoxikácie: Nevoľnosť, vracanie, brušné kŕče a hnačka. V ťažkých prípadoch bolesť hlavy a kolaps. Uzdravenie je rýchle, zvyčajne nastane do 2 dní.
Autor: Patrícia Brestovanská;Novy Cas 04. Máj 2018