Ktoré choroby si môžete „uhnať“ z ovocia? A ako ho správne vyberať a skladovať?
Pokiaľovocie či zeleninu nakúpime na trhu či v obchode, zväčša len ťažko overíme, ako sa s ním pred tým, ako doputovalo na pult, zachádzalo.
„Či nebola napríklad zelenina tesne pred zberom polievaná nejakou kontaminovanou splaškovou vodou, či neprebehli lokálne záplavy, prípadne nejaké postreky. V takých prípadoch sa vytvára oveľa väčšia mikrobiologická a chemická záťaž na čistenie a úpravu pred konzumáciou. Prirodzene, nemá k tomu dochádzať, ale myslíme si, že riziko je nulové?“ kladie Ľubomír Valík otázku.
Spomína síce zeleninu, no týka sa to rovnako ovocia rastúceho pri zemi typu jahody či drobné bobuľové ovocie, otázka postrekov je zas aktuálna pri všetkých druhoch rastúcich na stromoch. Apropos, keď sme pri jahodách, ktorých sezóna (aj vďaka studenému máju) momentálne vrcholí, tak vedzte, že sa dlhodobo ocitajú na prvých priečkach rebríčka ovocia najviac kontaminovaného pesticídmi.
Viac si prečítate na:
https://style.hnonline.sk/gastro/4251475-jablka-ci-citrusy-tieto-rizikove-potraviny-si-denne-kladieme-na-tanier