Samuel Migaľ, moderátor: „Poľské mäso z chorých kráv zrejme jedli aj Slováci. Vyplýva to z oficiálneho stanoviska našich úradov po kontrolách, ktoré okamžite po prevalení kauzy vykonali.“
Ján Mečiar, moderátor: „Doposiaľ odhalili troch spracovateľov, ku ktorým sa mäso z chorého hovädzieho dobytka dostalo. Štátna veterinárna a potravinová správa neskôr potvrdila producentov z Bardejova, Gaboltova a Bidoviec na východe Slovenska a neskôr pribudlo ďalších šesť prevádzok, napríklad v Leviciach či Trenčíne.“
Samuel Migaľ: „Nateraz môžeme hovoriť o tristo kilogramoch mäsa, ktoré sa malo dostať k spotrebiteľom najmä v prihraničných oblastiach, ale podľa najaktuálnejších informácií aj v ďalších slovenských mestách. Šokujúce však je, že sa dostalo ďalej, ako len na pulty predajní.“
Ján Mečiar: „Viac už šéf kontrolórov Jozef Bíreš.“
Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR: „Bolo distribuované do reštaurácií, do škôl a škôlok na Slovensku. Čiže do obchodu nešlo nič, pretože obchod vie, že tam to mäso ihneď nájdeme. Takže išlo do verejného stravovania, čo mňa veľmi mrzí. A hlavne ma mrzí to, že je tam citlivá skupina detí, ktoré teda toto mäso konzumovali.“
Samuel Migaľ: „Určite nepodstatnou otázkou v tomto prípade je, či je tristo kíl málo alebo veľa. Už len skutočnosť, že mäso jedli práve deti, je mimoriadne zarážajúca.“
Ján Mečiar: „Varením alebo pečením totiž z nakazeného mäsa nemusia škodlivé látky zmiznúť, ako by sme si mohli myslieť. Zatiaľ navyše nevieme, čo bolo príčinou toho úbohého stavu dobytka, aký ste videli na týchto záberoch z Poľska.“
Samuel Migaľ: „Po zjedení takéhoto mäsa hrozia rôzne žalúdočné ťažkosti. Odborník však hovorí aj o oveľa vážnejších rizikách. Aj preto je konzumácia jedla z takéhoto mäsa mimoriadne nebezpečná.“
Peter Šimko, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava: „My nevieme, či tie zvieratá, ktoré ukázali tí investigatívni novinári, boli poškodené povedzme po tej mikrobiologickej stránke, čiže bola tam nejaká invázia mikroorganizmov, alebo ich zdravie bolo poškodené nebezpečnými chemickými látkami, ktoré sa ukladajú v organizme hospodárskych zvierat a ktoré po konzumácii sa ukladajú v tele spotrebiteľa, čiže človeka, a tieto látky môžu vykazovať nebezpečné aktivity vo vzťahu k onkologickým ochoreniam.“
Samuel Migaľ: „Ďalším obrovským problémom tejto kauzy je najmä skutočnosť, že poľskí kontrolóri sa o distribúcii pokazeného mäsa dozvedeli až z médií. Len pripomeniem, že celý škandál odhalili poľskí investigatívni reportéri.“
Ján Mečiar: „A práve to je najväčšou kritikou, ktorá sa aktuálne valí na Poľsko. Ako je vôbec možné, že aj po prevalení tejto hovädzej kauzy situáciu zahmlievali a bagatelizovali?“
Jozef Bíreš: „Takto riešiť zdravotnú bezpečnosť ľudí, že médiá začnú v nedeľu, v pondelok o tom hovoriť a kompetentné poľské orgány dajú oficiálnu správu prvýkrát v utorok, aj to nie pravdivú, to, čo už bolo naznačené – nebojte sa, členské štáty, takéto mäso nešlo do Európy. Včera povedia, že už išlo do desiatich členských štátov, vrátane Slovenska.“
Ján Mečiar: „Celý škandál zrejme bude mať aj politickú dohru. Nejde totiž o prvý potravinový škandál z produkcie nášho severného suseda a najväčšieho dodávateľa mäsa na Slovensko.“
Samuel Migaľ: „Ministerka pôdohospodárstva si už predvolala na koberec poľského veľvyslanca, od ktorého bude žiadať vysvetlenie a prijatie výrazných protiopatrení.“
Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR: „V Poľsku tak ako bolo spomenuté tá kontrola veterinárna kompletne zlyháva. To nie je je len poľské mäso, ktoré riešime teraz, hovädzina. To sú aj ďalšie prípady, ktoré sme mali v minulosti. Toto je opakujúci sa problém a niekde v Poľsku je vážna chyba.“
Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR: „A toto je téma, o ktorej budeme určite s poľským veľvyslancom a spolu s pánom profesorom diskutovať a upozorníme na to, že ak sa určí naozaj táto prevádzka a iné prevádzky v Poľsku za nebezpečné, tak úplne zrušíme dodávky mäsa z týchto prevádzok.“
Samuel Migaľ: „Toľko aktuálne informácie o mäsovej kauze. Reportáže s ďalšími podrobnosťami, okrem iného o tom, kde všade by sa ešte mohlo vyskytovať, pripravujú kolegovia z Novín. Uvidíte ich vo večernom spravodajstve.“
PUBLIKOVANÉ 31. január 2019