Vinea má za sebou dlhú cestu. V roku 1973 ju namiešal tím výskumníkov pre Vinárske závody v Pezinku. Šlo najmä o to vyrobiť akúsi zdravšiu alternatívu zahraničným nápojom, ako bola napríklad Coca-Cola.
V rozhovore pre Pravdu potvrdila jej výnimočnosť aj Daniela Šmogrovičová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. „Ak je Vinea miláčikom trhu, vďačí za to najmä svojmu tvorcovi Jánovi Farkašovi, ktorý sa postaral o jej geniálnu nadčasovú receptúru.“
Hroznové osvieženie nemá podľa Šmogrovičovej obdobu medzi žiadnymi konkurenčnými výrobkami. Je skutočne prírodný nápoj, pretože jeho základnou zložkou je práve hroznová šťava. „Sladkosť a kyslosť sú v nápoji excelentne vyvážané,“ poukázala na hlavné prednosti nápoja Šmogrovičová a zdôraznila fakt, že nápoj aj napriek príjemnej chuti nepôsobí sladko.
Viac si prečítate na: