Slovenskí vedci vyvíjajú zdravé potraviny
[STV Jednotka, 19:00 25/12/2013]
Viliam Stankay, moderátor: „Slovenskí vedci vyvíjajú nové typy potravín, ktoré by výrazne uľahčili stravovanie alergikom. Chrániť zdravie by však mali všetkým. Nechcú, aby ich výsledky ostali iba v laboratóriách. Jedlo plánujú postupne zaradiť na trh do bežných obchodov.“
Jana Masárová, redaktorka: „Takéto muffiny sú na pohľad úplne obyčajné. Vyrobené sú však z ovsenej a pohánkovej múky a obsahujú vysoké množstvo látok, ktoré pomáhajú prevencii srdcovo-cievnych chorôb.“
Lucia Mikušová, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU: „Sú pripravené tak, aby obsahovali menšie množstvo tuku a menšie množstvo cukru a zároveň sú z netradičných surovín. Napríklad tieto prezentované pohánkové muffiny neobsahujú žiadnu pšenicu, ani lepok a ani žiadne mlieko, čiže sú vhodné aj pre ľudí s alergiami, intoleranciami.“
Jana Masárová, redaktorka: „Tím vedcov zo Slovenskej technickej univerzity a Výskumného ústavu potravinárskeho aktívne spolupracuje aj s univerzitami v Poľsku a Rakúsku. Cieľom ich výskumu je vyvinúť zdraviu prospešné potraviny rastlinného pôvodu, ktoré sa budú predávať v obchodných reťazcoch.“
Zuzana Ciesarová, Výskumný ústav potravinársky: „Máme know how na prípravu toho výrobku a chceme v blízkej budúcnosti teda ešte pripraviť patent. Návrh patentovej prihlášky. A vlastne hneď ako sa to stane, tak môžeme ho ponúknuť aj do praxe.“
Lucia Mikušová, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU: „Na základe monitoringu, ktorý sme robili, tak práve takéto zdravšie produkty nemôžeme bežne nájsť. Nachádzajú sa niektoré produkty v biopredajniciach, ale to je naozaj trošičku špecifické a je to pre maličké množstvo ľudí, ale bežne v supermarketoch napríklad alebo v potravinových reťazcoch nie je možné nájsť nejaký takýto zdravší výrobok alebo zdravšiu alternatívu.“
Jana Masárová, redaktorka: „Účinky nových potravín vedci overujú v spolupráci s lekármi. Výsledky krvných testov u ľudí, ktorí sa zúčastnili testovania, potvrdili vplyv na znižovanie hmotnosti, či pokles tuku a cholesterolu v organizme.“