Lucia Bírošová a jej kolegyne z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave zistili, že pravidelné a dlhodobé používanie kozmetických a dezinfekčných výrobkov, ktoré obsahujú triklozán, má za následok mutácie, zodpovedné za odolnosť proti antibiotikám.
„Schopnosť mutovať sme skúmali na pôvodcovi salmonelózy. Pri pokusoch sme získali kmeň salmonely, ktorý reagoval až na osemtisícdvestonásobne vyššiu koncentráciu triklozánu v porovnaní s pôvodným kmeňom. V mydle je jeho koncentrácia asi 2 500 mg/ml, čo je na prvý pohľad dostatočné množstvo na likvidáciu akýchkoľvek baktérií. Nesmieme však zabúdať, že najdôležitejšie parametre na dosiahnutie jeho účinnosti, teda čas, teplota a množstvo, sú pri priemernom päťsekundovom umývaní rúk nedostatočné. Pri umývaní rúk tak môžu prežiť práve adaptované kmene a použitie biocídov v prípravkoch každodennej hygieny môže viesť k selekcii rezistentných druhov,“ vysvetľuje odborníčka.
Prečítajte si viac:
https://hnonline.sk/style/dizajn/96094466-uskalia-drogerie-a-kozmetiky-co-na-nas-ciha-v-tubach-a-teglikoch-a-na-co-si-dat-pozor