Jaroslav Zápala, moderátor: „Pečivo, po ktorom nielenže nepriberiete, ale dokonca schudnete. Vyvinuli ho slovenskí vedci a nechali si ho patentovať. Takzvané funkčné potraviny majú za sebou už aj testovanie na ľuďoch.“
Tomáš Velecký, redaktor: „Namiesto zamúčených pekárov zanietení vedci. Na pulty obchodov sa majú dostať potraviny vyvinuté v našich laboratóriách, oznámila to Slovenská technická univerzita.“
Stanislav Šilhár, Výskumný ústav potravinársky: „Potraviny, ktoré sú cielene obohatené alebo majú cielene zvýšený obsah účinných látok, ktoré môžu pozitívne pôsobiť na zdravie človeka.“
Tomáš Velecký: „Vedci už majú na konte tri patenty nového chleba a rožkov. Na zápis čakajú ešte muffiny, ovsené aj pohánkové. Účinky nových potravín skúmali aj lekári. Krvné testy ich pacientov odhalili, že potraviny sú vhodné aj pre cukrovkárov a to najmä vďaka nízkym hodnotám glykemického indexu. Ľudia, ktorí tieto potraviny jedli dlhšie ako dva mesiace, viditeľne schudli a zreguloval sa im v krvi takzvaný zlý cholesterol.“
Lucia Mikušová, vedkyňa: „Tí ľudia, čo to doteraz neriešili, podľa mňa to budú musieť riešiť.“
Zuzana Ciesarová, vedkyňa: „Využívame pritom také netradičné cereálie z nášho pohľadu, napríklad pohánku, ktorá má všeobecne veľmi pozitívne účinky na zdravie človeka.“
Tomáš Velecký: „Univerzita naznačila, že vyvinuté patenty by cez svoju eseročku chcela predať potravinárskym firmám. Stanislav Šilhár Keď ja takýmto produktom obohatím bežnú potravinu, určite bude o niečo drahšia, ale ja si myslím, že tie cenové rozdiely sú tak zanedbateľné, že pre bežného spotrebiteľa to nepripadá, ako že si kupuje niečo drahé.“
Tomáš Velecký: „Už dnes jeme mnohé funkčné potraviny bez toho, aby sme o tom tušili. Najčastejšie si kupujeme jogurty s probiotikami, nátierky s omega 3 mastnými kyselinami, či výrobky s vyšším obsahom vlákniny.“