Viete, ako vznikol nápad zmiešať pivo s limonádou? A prečo nám vlastne tak chutí?
životný štýl. Oproti klasickému pivu majú zmiešané nápoje polovičný obsah alkoholu, asi dve percentá, a je v nich menej kalórií než vo víne či v hroznovej šťave.
Niektorí výrobcovia ich sladia stéviou alebo prírodným cukrom. Výborne chutia samotné a môžete si z nich pripraviť aj miešané nápoje.
Vedeli ste, že…
pivo s príchuťou ovocia nie je ovocné pivo? Tento prívlastok smú hrdo niesť len špeciálne pivá, ktoré sa vyrábajú priamo z ovocia. Preslávili sa nimi Belgičania, ale tie jablkové poznáte iste aj z Británie. No pozor! Obsah alkoholu v nich býva vyšší ako v ochucovaných pivách – okolo 4 a viac percent.
ALEBO NEALKO
Ak vás čakajú aj počas leta kilometre za volantom, určite neriskujte a dajte si radšej nealkoholické pivo. Hoci aj po ňom odporúčajú odborníci šoférovať radšej až po pár minútach. Dostať však už aj pivo, pre ktoré to neplatí, podľa výrobcu môžete jazdiť okamžite po štyroch tretinkových flašiach.
Varí sa tradičným spôsobom a pri výrobe sa používajú špeciálne kvasnice. Vychutnať si ho môžete, samozrejme, aj inokedy, na párty alebo na grilovačkách, ak nie ste práve fanúšik alkoholu.
Plusy pivných mixov
nízky obsah alkoholu, len 2 percentá málo kalórií, v sto mililitroch je od 115 do 145 kilojoulov
Ochutnajte nevinného Huga
Potrebujete: 3 cl bazového sirupu drvený ľad mätu nealkoholický sekt sódu Do podávacieho pohára nalejete bazový sirup, pridajte drvený ľad, mätu. Dolejte nealkoholický sekt a sódu. Premiešajte barmanskou lyžicou.
Názor odborníčky
Doc. Ing. Daniela Šmogrovičová, PhD., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave Čoraz populárnejšie pivné mixy sa miešajú s ovocnou limonádou v rôznych pomeroch. Vznikli v Nemecku a pôvodne to bol nápoj pre cyklistov.
Počas jednej súťaže nemal krčmár dosť piva pre všetkých, preto ho rozriedil s limonádou. Označenie stupňa piva nehovorí o tom, aké percento alkoholu obsahuje.
Hovorí o koncentrácii extraktu v mladine, ktorá sa používala na kvasenie.
Extrakt tvoria prevažne sacharidy, dusíkaté látky, horké kyseliny a iné látky. V dvanásťstupňovom pive je dvanásť gramov extraktných látok, zvyšok, osemdesiatosem percent, je voda. Z extraktných látok sa na alkohol premení asi tretina, v dvanástke teda asi štyri gramy.
PUBLIKOVANÉ 13. september 2013