Viliam Stankay, moderátor: „V hrubom čreve vegetariána a človeka, ktorý jedáva aj mäso, to vyzerá rovnako. Ukázal to výskum univerzitného slovenského vedeckého tímu a lekárov.“
Jana Košíková, moderátorka: „Štúdia navyše potvrdila, že Slováci, ktorí konzumujú mäso, si doprajú aj dostatok ovocia a zeleniny.“
Monika Hucáková, redaktorka: „Mikroflóra hrubého čreva ukazuje, na koľko je človek zdravý. Prežíva v nej viac ako štyristo druhov baktérií. A tie majú rovnaké zloženie, či je človek vegán, vegetarián alebo konzumuje všetko. Prekvapivé fakty priniesol výskum Slovenskej technickej univerzity v spolupráci so Slovenskou zdravotníckou univerzitou.“
Lucia Bírošová, výskumníčka na Fakulte chem. a potravin. tech. STU BA: „V našich podmienkach aj tí nevegetariáni majú dostatok tej rastlinnej zložky, čiže tá mikroflóra vegetariánov a nevegetariánov bola vlastne rovnaká.“
Monika Hucáková, redaktorka: „Do štúdie sa zapojilo dvestoštyridsať zdravých dobrovoľníkov z Bratislavy a okolia. Na kondíciu hrubého čreva vplýva vek, cestovanie, ochorenia, no najdôležitejšiu úlohu zohráva práve strava.“
Peter Planieta, vegetarián: „Veľa ľudí hovorí, e sme všežravci, ale my máme dlhé črevá, čiže aj to mäso v tom čreve potom hnije a potom sa to celé prejavuje na trávení.“
PeterPaulen, gastroenterológ: „Mäso nemá prečo hniť, pretože ono je natravované tými tráviacimi šťavami, ktoré zabezpečujú teda správne trávenie. A v podstate, keď sú tie zložky v rovnomernom zastúpení, tak to trávenie je normálne fyziologické, aj keď sú tam proteíny.“
Monika Hucáková, redaktorka: „Lekár zdôraznil najmä to, že jedálniček má byť pestrí, treba jesť všetko, ale s mierou. Vegetariáni zas tvrdia, že si mäso dokážu v strave nahradiť. Podľa výskumu však aj nevegetariáni na Slovensku jedia dostatok ovocia a zeleniny. U starších vegetariánov sa zase potvrdilo, že im chýbajú baktérie, ktoré sa v hrubom čreve tvoria pri konzumácii mäsa.“
PUBLIKOVANÉ 1. máj 2013