Slávu mu priniesli účinky na posilnenie imunity, ale výsledky výskumov poukazujú aj na úlohu vitamínu C v boji so stresom a s rakovinou.
K téme sa vyjadrujú: ján Kyselovič, dekan Farmaceutickej fakulty UK bratislava
Lucia Kotlářová, vedúca klinického výskumu, Edukafarm
Keď je ho málo
Ochorenie skorbut, ktoré vzniká pri absolútnom nedostatku vitamínu C, je dnes už skôr vzácnosťou. Napriek tomu by sme si mali dať pozor na jeho nízku hladinu, pretože môže prispieť k zdravotným komplikáciám. „Už pri čiastočnom nedostatku vitamínu C dochádza k rozvoju nebezpečných zmien v tele, napríklad sa zvyšuje koncentrácia škodlivého LDLcholesterolu, čo predstavuje riziko pre srdce a cievy a rozvíja sa oxidatívny stres, ktorý je spoluzodpovedný za vznik chronických zápalov, napríklad reumatoidnej artritídy a prispieva k vzniku alergií, depresívnych porúch, osteoporózy, opakujúcich sa infekcií, nádorových ochorení, ale i syndrómu vyhorenia a chronického únavového syndrómu,“ vymenúva Lucia Kotlářová, vedúca klinického výskumu v spoločnosti Edukafarm, ktorá sa zaoberá vzdelávaním odborníkov v oblasti medicíny a farmácie.
Koľko ho treba
Pre zdravého dospelého človeka sa ako prevencia odporúča 100 mg vitamínu C. „Ak však ide o patologické stavy, ako sú posttraumatické stavy, anémie, vírusové ochorenia alebo choroby kože, v registrovaných liekoch sa uvádza dávkovanie v stovkách miligramov,“ dopĺňa farmaceut Ján kyselovič. Aj Lucia kotlářová vysvetľuje, že na liečbu sa využíva vysokodávkovaný vitamín C, ktorý sa aplikuje formou krátkej vnútrožilovej infúzie, ktorú robí lekár alebo zdravotná sestra. „Osoby, ktoré trpia zlyhávaním obličiek alebo sklonom k tvorbe obličkových kameňov, by nemali užívať vysokodávkovaný vitamín C,“ dodáva. Takúto liečbu u nás v súčasnosti poisťovne nehradia.
Prírodné céčko
KOĽKO JE HO V 100 G OVOCIA ALEBO ZELENINY?
šípky 250 – 1000 mg paprika 160 – 240 mg petržlenová vňať 150 – 270 mg čierne ríbezle 100 – 300 mg brokolica 100 – 115 mg zelerová vňať 90 mg kivi 70 – 130 mg kel 50 – 90 mg kapusta 50 – 80 mg jahody, čučoriedky 40 – 70 mg pažítka 43 mg špenát 35 – 85 mg citróny, pomaranče 30 – 60 mg grapefruity 30 – 70 mg karfiol 20 – 100 mg kaleráb 20
80 mg červené ríbezle 20 – 50 mg maliny, egreše 22 – 45 mg
ZDROJ: RUŽENA UHEROVÁ: VITAMÍNOVÁ BIBLIA, 2012
PROTI STRESU AJ NÁDOROM?
Ako ho nezničiť
Vitamínom C sa nemusíme zásobovať len nádobkami z lekárne, ale môžeme ho čerpať aj z vlastnej záhradky. Ideálne je konzumovať ovocie a zeleninu v surovom stave. Čo však, ak ich skladujeme – ako dosiahnuť, aby sa v nich uchovalo čo najväčšie množstvo vitamínu C? K jeho rozkladu prispievajú kyslík, teplo a niektoré kovy. Už pri lúpaní a krájaní prichádza k mechanickému poškodeniu rastlinných pletív a vplyvom kyslíka prichádza k takzvanej autooxidácii. „Straty, ktoré vznikajú takzvanou enzýmovou oxidáciou, možno obmedziť blanšírovaním (krátkym predvarením), čím uvedené enzýmy strácajú svoju aktivitu,“ radí Ružena Uherová z Katedry chémie a technológie potravín STU. Ďalším šetrným spôsobom je mrazenie. „Straty mrazením a skladovaním sú minimálne pri -18° C, avšak k značným stratám môže dôjsť pri rozmrazení – až 40-percentným,“ dodáva Uherová vo svojej knihe Vitamínová biblia. Skladovanie však môže priniesť nielen úbytok vitamínu C, ale aj jeho obohatenie – príkladom je kyslá kapusta, v ktorej dokáže kvasný proces zvýšiť jeho hodnotu aj o 50 %.
Dá sa predávkovať?
Vitamín C patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode a keď ho užijeme v nadmernom množstve, tak ho jednoducho vylúčime z tela močom. napriek tomu by sme sa však nemali ním napchávať v nadmerných dávkach, pretože si môžeme spôsobiť hnačku, žalúdočné kŕče či dokonca obličkové kamene.
KEĎ CHÝBA VITAMÍN C POČAS TEHOTENSTVA...
.. môže to mať dôsledky na mozog dieťaťa, predovšetkým na jeho pamäťové centrum, čo môže neskôr priniesť problémy s učením. Tento nedostatok sa pritom podľa výskumníkov nedá napraviť dodatočným podávaním vitamínu C po narodení dieťaťa. Takéto výsledky priniesol nedávny výskum na University of Copenhagen. Robili ho na morčatách, ktoré si rovnako ako ľudia nevedia vitamín C samy produkovať.
ZDROJ: WWW.SCIENCEDAILY.COM
Vedeli ste, že...?
Väčšina zvierat a rastlín si dokáže vitamín C vyrábať sama z jednoduchých cukrov, preto pre ne nie je vitamínom, ktorý by museli prijímať v potrave. Navyše v prípade choroby alebo stresu dokážu zvýšiť tvorbu tohto vitamínu až desaťnásobne.
Tento vitamín si nedokážeme vytvoriť sami, ani si ho v tele odložiť na horšie časy. Rezervná kapacita je dva až štrnásť dní.
Skorbut – ochorenie z nedostatku vitamínu C vraj poznali už antickí lekári ako Hippokrates, Plinius či Marcellus. Veľkým strašiakom bol pri dlhotrvajúcich námorných výpravách, ale aj v Caesarových či Napoleonových armádach.
Kyselina askorbová (čiže vitamín C) sa využíva ako prídavná látka v potravinárskom priemysle. Nájdeme ju napríklad v pive, kde pomáha proti vzniku zákalov, aj v pekárstve, aby sa zlepšili pekárenské vlastnosti múky
Miroslava Mihaličková
PUBLIKOVANÉ 11. január 2012