Vianočný stromček lieči
TV JOJ, Veľké noviny, 12. 12. 2015
http://velkenoviny.joj.sk/noviny-archiv/2015-12-12-noviny-tv-joj.html
Moderátorka: Ak máte doma živý vianočný stromček príjemne vám rozvoniava. To však nie je jeho jediná prednosť. Slovenskí vedci zistili, že kôra smreka či borovice obsahuje veľké množstvo vzácnych prírodných látok, mohli by sa využiť napríklad pri výrobe liečiv alebo ako zdravá prísada v potravinárstve. Kôra, ktorú zatiaľ využívame iba na kúrenie je ,zdá sa, oveľa vzácnejšou surovinou.
Redaktor: Napadlo by vám, že liek na jedy v týchto vyprážaných potravinách, ktoré počas sviatkov číhajú na nás z každej strany sa nachádza tak blízko – vo vianočnom stromčeku.
Vedcom z chemickopotravinárskej fakulty v Bratislave to napadlo, keďže už nejaký ten čas skúmajú kôru drevín, ktorá obsahuje zdraviu prospešné látky.
František Kreps, vedúci tímu FCHPT STU: Veľmi zaujímavý je napríklad aj rakytník rešetliakový, ktorým sa tiež zaoberáme.
Redaktor: Ľudové liečiteľstvo pozná účinky pozitívne kôry vŕby, duba, brezy či moruše či mladých smrekových výhonkov, no kôru smreka či borovice, ktorú bežne len spaľujeme, tú sa rozhodli preskúmať naši vedci.
Kreps: Izolujeme napríklad karotenoidy, flavonoidy, polyfenoly, ktoré majú antioxidačný účinok, dokonca niektoré pilotné štúdie hovoria, že sú v kôre aj látky, ktoré majú protirakovinový účinok.
Redaktor: Z takto pomletej kôry získajú vzácne látky pomocou rôznych metód až napokon získajú extrakt, ktorý môže slúžiť ako zdravá prísada.
F Kreps, FCHPT TU: Pri stabilizácii olejov, prísada potravín, či kozmetiky, v domácnosti na sanitáciu.
Redaktor: Teraz to vyzerá ako na súťaži, ktorá z týchto slečien varí lepšie hranolky. Tak čo, dali by ste si tieto krásne do hneda vypražené hranolčeky, ja teda nie. O chvíľu sa dozviete prečo.
Bc. Zuzana Keršňáková, diplomantka FCHPT STU: V oleji sa nachádza vitamín E, ako prirodzený antioxidant, ktorý sa teplotou degraduje.
Kreps: Vzniká tam veľa produktov a niektoré sú dokonca až karcinogénne.
Redaktor: Tieto hranolčeky boli vypražené na panvici s malým množstvom oleja, výrazne menej škodlivých látok je v hranolčekoch z tejto panvice, kde je oleja niekoľko násobne viac. Ale ešte lepšie je, ak použijete fritovací olej.
Kreps: Dôležité je olej vymieňať, tak polhodina trištvrte.
Redaktor: A pokiaľ do neho ešte pridáme ešte extrakt zo smrekovej kôry, škodlivín v hranolčekoch bude ešte menej.
Kreps: Pridaním extraktu zvyšujeme stabilitu olejov, aby v nich nevznikalo toľko nebezpečných produktov.
Redaktor: Pokiaľ experiment prejde celým procesom a patent sa dostane do praxe, budeme môcť kupovať olej s prísadou zo smrekovej kôry, ktorá ho robí zdravším. Anton Adamčík, TV Joj