O vitamíne B17 sa v učebniciach ani časopisoch obyčajne nepíše. Niektorí odborníci si ani nie sú istí, či ide naozaj o vitamín. Táto látka, nazývaná v prírodnej forme aj amygdalín a synteticky vyrobená v USA ako laetril, vzbudzuje nádeje u tisícok pacientov chorých na rakovinu.
Bianka Stuppacherová bstuppacherova@pravda.sk
Ak patríte medzi tých, ktorí pred jedením jablka vždy odstránia jadrovník, vypľujú jadierka, automaticky odhodia kôstky z marhúľ do koša, možno robíte chybu v rámci prevencie rakoviny. Jadro marhuľových kôstok totiž obsahuje látku nazývanú aj vitamín B17, ktorá podľa niektorých zistení dokáže zamedziť vznik a šírenie rakoviny. Staršiu generáciu mamy upozorňovali, že nesmú zjesť viac ako päť-šesť jadier z marhuľových kôstok, pretože ich horká chuť je vlastne chuť kyanidu, prudkého jedu. Dnes sa z marhuľových jadier vyrábajú aj výživové doplnky a o látke B17 vychádzajú knihy, ako napr. od autora Edwarda Griffina Svet bez rakoviny, príbeh vitamínu Bl7. „Ak sa pozrieme do minulosti, naši prarodičia mali mnoho zvykov, ktoré vychádzali z mnohoročných skúseností zbieraných metódou pokus - omyl," píše sa v tejto knihe. „Slogan Jedno jablko denne - a nepotrebuješ doktora, nebol prázdnym výrokom v období, keď každý bežne zjedol aj ohryzok z jablka a semienka. Tie sú tiež bohaté na vitamín Bl7." V odľahlých zákutiach Himalájí, medzi západným Pakistanom, Indiou a Čínou, je malé kráľovstvo, nazývané Hunza. Súčasná veda nie je schopná dostatočne vysvetliť, prečo sa v Hunze nevyskytuje rakovina. Jedno je však isté. Bohatstvo sa tu meria počtom vlastnených stromov marhúľa najviac cenenou potravinou sú ich jadrá. Hunzovia používajú marhule, ich jadrá a olej z nich takmer na všetko. Okrem toho jedia najmä obilie a zeleninu, pohánku, proso, hrášok, bôb, kvaku, naklíčené strukoviny, semienka lucerny a rôzne druhy drobných plodov. Takmer všetko obsahuje vitamín Bl7. Príjem vitamínu A je u obyvateľov Hunzy až 7,5-krát vyšší, ako je maximum, ktoré americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) dovoľuje pridávať do tabliet či toboliek, pričom konzumáciu marhuľových kôstok zakazuje úplne z dôvodu možného toxického efektu. Marhuľové semienka v Hunze podľa výskumov obsahujú len 6 % amygdalínu obsiahnutého v semienkach marhúľ v Kalifornii. V Hunze totiž údajne bežne zjedia 30 - 50 ks marhuľových kôstok ako zákusok po obede. V roku 1952 v San Franciscu prišiel biochemik Ernst T. Krebs mladší s teóriou, že za vznikom rakoviny stojí nedostatok istej látky v strave moderného človeka. Touto látkou, ako sám tvrdil, je zlúčenina, ktorú objavil hojne sa vyskytujúcu vo viac než tisícdvesto druhoch jedlých rastlín. Pomenoval ju vitamín B17, Takzvanú „vitamínovú teóriu" prevencie a liečby rakoviny potvrdzujú mnohé kultúry sveta, ktoré vitamín B17 v strave hojne prijímajú a rakovinu takmer nepoznajú. K tým šťastným patria aj spomínaní Hunzovia. Ich strava obsahuje asi deväťnásobne viac vitamínu BI7 než strava človeka z industrializovanej spoločnosti. Dr. Krebs navrhol svojho času minimálnu dennú dávku 50 mg vitamínu B]7 pre dospelého človeka. Vyššiu odporúčal ľuďom s predispozíciou na rakovinu a ešte viac tým, ktorí už ochorením trpia. Najlepší by bol, samozrejme, príjem čistej prírodnej formy vitamínu B17. Nie je však reálne zjesť také množstvo celého ovocia aj s jadrami, ktoré môžu mať nežiaduce účinky. Jednoduchšie asi bude zabezpečiť si optimálne množstvo tejto látky vo forme doplnkov výživy, ktoré obsahujú sušené marhuľové jadrá aj marhuľový olej. Pri doplnkoch výživy sa kontroluje ich zdravotná neškodnosť, na druhej strane, na rozdiel od liečiv tu chýbajú klinické štúdie o ich účinnosti.
Zdravé jablkové ohryzky?
„Z môjho pohľadu je dobré vedieť, že príroda ponúka určitého selektívneho zabijaka na rakovinové bunky, ale osobne by som dala prednosť občasnému preventívnemu používaniu v potravinách, kde platí: Všetko s mierou!" píše na tému B17 prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc, v knihe Doba jedová. „Môžeme si v zime variť čaj z ohryzkov jabĺk vrátane ich semienok. Amygdalín obsahujú bobuľovité plody zdravé aj z iných dôvodov ako čučoriedky, brusnice, jahody, čierne ríbezle, ostružiny, fazuľa, šošovica, bôby, proso, orechy, špenát. Občas si môžeme uvariť sladké zemiaky, ktoré sú aj v našich obchodoch."
Obavy z vysoko jedovatého kyanidu
„Za tajomstvom účinnosti vitamínu B17 sa, paradoxne, skrýva tá istá látka, ktorá vyvoláva aj obavy z používania - kyanid," vysvetľuje biochemik Ing. Roman Hudec, PhD., zo Slovenskej technickej univerzity. Molekula B17 sa totiž skladá okrem iného aj z jednej molekuly kyanidu, ktorý môže byť pre telo vysoko toxický a vrhá preto v očiach niektorých lekárov na túto látku temný tieň. Zo zlúčeniny B17 ho však dokáže uvoľniť len enzým zvaný beta-glukozidáza, ktorého je v tele veľmi málo. Výnimkou sú len rakovinové bunky, tie ho majú dostatok. To znamená, že B17 v nich uvoľní svoju toxickú zložku a rakovinové bunky takpovediac „otrávi". Iný enzým, ktorý dokáže kyanid neutralizovať, zasa rakovinovým bunkám na rozdiel od tých zdravých chýba.
PUBLIKOVANÉ 22. marec 2013