Paprička Pepper X dosahuje pálivosť v priemere 2,693 milióna jednotiek Scovilleho škály (SHU), čím si tento mesiac vyslúžila zápis do Guinnessovej knihy rekordov.
„Najviac kapsaicínu je v pletivách, ktoré obkolesujú semienka, a v žilkách, ktoré ich nesú,“ vraví organický chemik Peter Szolcsányi z FCHPT STU v Bratislave.
Kapsaicín v čili papričkách sa viaže na nervové receptory TRPV1. Ich hlavnou funkciou je detekcia a regulácia telesnej teploty, no reagujú aj na iné podnety vrátane kapsaicínu. Dôvodom je, že táto látka zapadá do uvedených receptorov obdobne ako kľúč do zámku.
„Najviac kapsaicínu je v pletivách, ktoré obkolesujú semienka, a v žilkách, ktoré ich nesú,“ vraví organický chemik Peter Szolcsányi z FCHPT STU v Bratislave.
Aktivácia receptorov TRPV1 je spojená s pocitom tepla, s potením a s prudkou pálivou bolesťou, vysvetlil Peter Szolcsányi. „Za objav TRPV receptorov bola v roku 2021 udelená Nobelova cena za fyziológiu alebo medicínu,“ dodal chemik z STU v Bratislave.
„Po prvotnom šoku z pálivej chuti prichádza euforický pocit spojený s vyplavením adrenalínu, endorfínov a dopamínu či serotonínu,“ povedal Szolcsányi a dodal: „Preto ľudia skáču padákom, lozia na Mount Everest alebo sa potápajú k vrakom.“ Ak by prvotné utrpenie spojené s konzumáciou čili papričiek nebolo spojené s následnou eufóriou, „nemali by sme dôvod robiť to“, dodal chemik.