Vedci prišli so strašidelným varovaním
Vedci prišli na problém, ktorý by mohol objasniť príčinu vzniku Alzheimerovej choroby. V podozrení je toxín z rias ukrývajúci sa vo vode.
V britských sladkovodných jazerách a nádržiach objavili vedci jedovaté riasy. Tie v sebe nesú chemickú látku, ktorá je zrejme príčinou poškodenia mozgu a vzniku alzheimera či choroby MND, ktorou trpí i profesor Stephen Hawking. Ide o toxín pomenovaný BMAA (BetaMethylamino-L-Alanín) a vedci sa boja najhoršieho. Teda že sa dostane do potravinového reťazca a tým narastie výskyt ochorenia mozgu u ľudí. Upozornili, že do roku 2050 môže byť ohrozených až milión Britov. Výskumníci objavili zatiaľ prvý priamy dôkaz toho, že chemická látka produkovaná riasami v sladkovodných nádržiach a jazerách by mohla byť spájaná s radom neurologických ochorení vrátane alzheimera. „Je to možné. Toxíny môžu vyvolať neurodegeneratívne ochorenia mozgu,“ pripúšťa Svatava Kašparová zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorá sa dlhodobo zaoberá výskumom alzheimera. Nebezpečný toxín bol kedysi vedľajším produktom kvetu modrozelených rias a teraz, ako sa zistilo, ho obsahujú aj morské plody a rastliny. Najnovšia štúdia však odhalila jeho priamy vplyv na mozog. Opiciam dávali stravu bohatú na toxín BMAA a po menej než 5 mesiacoch sa u nich vyvinuli abnormálne mozgové štruktúry podobné tým, ktoré našli u ľudí na ostrove Guam. Tí umreli na chorobu podobnú Alzheimerovej, a to ALS/PDC. Tá nesie v sebe podobnosť, čo sa týka demencie, no v ďalších príznakoch sa podobá na Parkinsona alebo MND. Dôležité však je, že tamojší obyvatelia jedia múku z kontaminovaných rastlín a jeden zo štyroch chorobu dostane. Výskyt vysokého množstva toxínu BMAA u pacientov s chorobami mozgu výskumníci potvrdzujú, u zdravých ľudí sa nevyskytuje. Či je už toxín v potravinovom reťazci, musia vedci ešte dokázať. V morských rybách vrátane francúzskych mušlí a ustríc či portugalských srdcoviek ho našli. Už v roku 2008 testovali aj 12 jazier a nádrží po celom Anglicku, Škótsku a Walese, a to s pozitívnym výsledkom. Pritom išlo aj o zásobníky pitnej vody. „Toxín sa môže dostať do tiel rýb. Ohrození sú preto ľudia, ktorí konzumujú sladkovodné ryby. Ale tu to závisí od množstva a od toho, ako dlho človek konzumuje takéto ryby, ktoré obsahujú nebezpečný toxín,“ vysvetľuje Svatava Kašparová
PUBLIKOVANÉ 27. január 2016