PUBLIKOVANÉ 22. február 2024
Andrea Pálfy Belányiová, moderátorka:
Svet skrýva možno viac ilúzií, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Veriť nemožno ani tomu, čo vidíte na vlastné oči. Príroda je totiž majsterkou ilúzie.
Ján Mečiar, moderátor:
Napr. slnko nie je ráno a večer väčšie, ako sa nám zdá, mesiac nesvieti, hviezdy v noci nežmurkajú, sneh nie je biely a najnovšie už ani čučoriedky nie sú modré.
Anton Adamčík, redaktor:
Určite budete so mnou súhlasiť, že tieto čučoriedky majú tmavomodrú farbu. Skupina britských vedcov však tvrdí, že sú tmavo červené.
doc. Ing. Ladislav Štibrányi CSc., vedecký pracovník FCHPT STU Bratislava:
Tomu sa hovorí interferencie. Je možné, že na povrchu čučoriedok je nejaká vrstvička, ktorá filtruje to svetlo, ktoré dopadá na tú vlastnú farebnú časť čučoriedok.
Anton Adamčík, redaktor:
Čučoriedková šťava, ako aj samotná šupka, sú tmavočervené.
doc. Ing. Ladislav Štibrányi CSc., vedecký pracovník FCHPT STU Bratislava:
Ale keď sa to svetlo odrazí a vracia sa cez ten povrch, tak je možné, že dochádza v rámci interferencie k zmene vlnovej dĺžky, a potom to vyzerá modré.
Anton Adamčík, redaktor:
Svetlom, farbami a tvarmi sa dá manipulovať. Samotná príroda je majsterkou ilúzie a človek je jej výborným žiakom.
doc. Ing. Ladislav Štibrányi CSc., vedecký pracovník FCHPT STU Bratislava:
Keď si vezmete šunku, tak tam sú dusitany, tam je taký lák, ktorý spôsobí, že tá šunka je potom taká pekne ružovučká.
Anton Adamčík, redaktor:
Aby potraviny pôsobili farebnejšie a v prípade cukru, aby bol napr. belší, sa používali špeciálne prísady.
doc. Ing. Ladislav Štibrányi CSc., vedecký pracovník FCHPT STU Bratislava:
Ultramarín, malilinké množstvo modrej farby.
Anton Adamčík, redaktor:
A dosiahneme to, že cukor je nádherne biely. Keď sú šaty vo výklade dobre nasvietené, vyzerajú krajšie ako potom doma v zrkadle, svetlo je v princípe biele, ale keď prejde hranolom alebo sa odrazí od povrchu, vidíme ho farebne.
doc. Ing. Ladislav Štibrányi CSc., vedecký pracovník FCHPT STU Bratislava:
Toto je mriežkový monochromátor, na ktorý keď zasvietite svetlom, tak naraz vidíte dúhu.
Anton Adamčík, redaktor:
Je všeobecne známe, že až 80 % informácií získavame pomocou zraku, na druhej strane práve zrak je možné oklamať najľahšie.
PhDr. Robert Krause, PhD., MBA, neuropsychológ:
Keď hovoríme o očných klamoch, tak mnohokrát mozog to, čo vidí a to, čo si myslí, že vidí, nie je úplne až tak to isté.
Anton Adamčík, redaktor:
Oko, pokiaľ nie je poškodené, vidí farby a tvar, ale mozog si domyslí, čo to je a dokreslí si aj to, čo oko nevidí.
PhDr. Robert KRAUSE, PhD., MBA, neuropsychológ:
Každý z nás vidí v okolitom svete to, čo v ňom vidieť chce. To, čo je do istej miery ovplyvnené našou skúsenosťou.
Anton Adamčík, redaktor:
Dôkazom toho sú rôzne zrakové testy, s ktorými ste sa už určite stretli.
PhDr. Robert Krause, PhD., MBA, neuropsychológ:
Kde sú človeku prezentované farby, ale sú napísané slovom, ktoré neodzrkadľuje samotnú farbu.
Anton Adamčík, redaktor:
Skúste napr. nahlas prečítať slovo napísané červenou farbou alebo tu rovnobežné čiary vidíme ohnuté, tieto kružnice zase ako špirálu, ale každý z nás si spomenie na tieňohry z detstva alebo pozorovanie oblakov, v ktorých sme videli rôzne zvieratá a príšery.
PhDr. Robert Krause, PhD., MBA, neuropsychológ:
Ľudský mozog vo všeobecnosti, vnímanie, funguje aj na princípe rôznych skreslení a vymazávaní a zovšeobecňovaní jednotlivých podnetov, ktoré na nás pôsobia.
Anton Adamčík, redaktor:
Anton Adamčík, televízia JOJ